Geschiedenis
Geschiedenis door Mathieu Maassen november 2022.
"Boxmeer West" - "Over 't Spoor"- "Saxe Gotha".
"Boxmeer West"en de naam "Saxe Gotha".
Hoe ontstond de naam Saxe Gotha voor dit Industriegebied.
Zeker voor de bewoners van Boxmeer West is deze vraag interessant, er bestaan enkele theorieën.
"Sachse Joeden".
Archivaris Douma's theorie: De naam de Sachse Joeden wordt al vermeld op de Tranchot landkaart uit begin 19de eeuw (1803 - 1820). De Sachse Joeden verwijst mogelijk naar het ombrengen door verbranding van twee joodse jongens op 18 augustus 1730. Zij pleegden Kerkroof en Heiligschennis uit de RK Kerk van Vierlingsbeek. De gruwelijke straf werd ondergaan op de plek Jodekuil of Juddekuul nabij de St. Anthonisweg, daar lag een heuveltje, later ook de Schietberg genoemd.
Teven luidde het vonnis van de Rechtbank te Boxmeer ook dat aanhangers van de Joodse Religie het verblijf in Boxmeer werd ontzegd.
"Gotha in Saksen"
De theorie van de Hr. Seijs: Gedurende de oorlog tussen 1568 en 1648 van de Republiek der Nederlanden met Spanje en Frankrijk, waren door de Oraje Prinsen soldaten ingehuurd uit Pruisen.
Mogelijk dat deze soldaten werden gestuurd naar Boxmeer door Frederik Willem II van Pruisen uit de plaats Gotha in Saksen.
Joseph Lion en Wim Hendrix.
De ontwikkeling van het voor Boxmeer (Land van Cuijk) zeer belangrijke gebied begint gebin 20ste eeuw als de joodse Industrieel Joseph (Jos) Lion zich aldaar vestiget. Hij bouwt een Exportslachterij voorzien van de voor die tijd meest moderne voorzieningen zoals koel- en vrieshuizen met de nieuwste koelmachines, een watertoren en een modern kantoor met woonvoorzieningen op de boven etage. Lion startte de slachterij werkzaamheden rond 1913, alweer zo'n 110 jaar geleden dus. Veel aandacht besteedde Jos Lion aan de woongelegenheid voor zijn werknemers, hiervoor bouwde hij de zo bekende Lionswoningen aan de St. Anthonisweg en Exportstraat, onlangs werden deze nog gerenoveerd (2021). Op het hoogtepunt van de Slachterij vonden meer dan 300 personen er werk. Het uitbreken van de Varkenspest, hevige concurrentie en later het begin van de 2de Wereldoorlog betekende het einde voor de prachtige Exportslachterij fabriek van Lion.
Wimke de , de ondernemer met visie.
Gerust kan worden opgemerkt dat het moment waarop Wim Hendrix (1895-1965), alias Wimke de Körver, de voormalige gebouwen van Joseph Lion in 1946 koopt, tot op de dag van vandaag zeer van invloed is geweest op de ontwikkeling van het gebied Saxe Gotha over het Spoor gelegen in Boxmeer. Immers, het is bij velen bekend, uit het bedrijf Hendrix Pluimvee en Veevoederfabriek ontstond Laboratoria Nobilis N.V. in 1949 onder leiding van Dr. J. Richter. Het latere Intervet en (Merck, Sharpe en Dohme Animal Health) MSD - AH van nu. Een Pharmaceutisch bedrijf met wereldfaam op het gebied van diergeneesmiddelen.
Voor Jos Lion en Wim Hendrix ondernemers van het eerste uur Saxe Gotha zou een standbeeld moeten worden opgericht in Boxmeer, vele Boxmerenaren, Over 't Spoor bewoners in het bijzonder zullen dit terecht vinden.
Natuurlijk bedrijven zoals Friki, Wiericke, Stork en Stork Screens waren belangrijk of zijn dit nog steeds, zoals Marel en SPG Prints, het zijn werkgevers met duizenden werknemers.
Wandelaars of fietsers op het uitgestrekte gebied Saxe Gotha zullen zien dat er een mix van bedrijven is gevestigd aldaar, zoals Auto Bedrijven, Handelsonderneming Kelders, Transportbedrijf VTS.
De gemeente Boxmeer (Land van Cuijk) Boxmeer West - Saxe Gotha en haar bewoners kunnen trots zijn op wat er is bereikt 'Over 't Spoor'.
Boxmeer West leeft,
Veel van de huidige bewoners in Boxmeer West zullen het zich herinneren. Ook de kleinere bedrijven waren er volop aanwezig in het verleden voornamelijk aan de St. Anthonisweg. Door de bewoners aldaar konden boodschappen gedaan worden bij bijvoorbeeld de Kuidenier, de Slager of de Groenteboer. Ook voor een drankje of het spelen van een partijtje biljart kon men tercht 'Over 't Spoor'. Zlefs voor een nieuwe fiets of een reparatie was een fietsenmaker in de buurt. En niet te vergeten voor de kinderen het snoepwinkeltje in de Exportstraat. Jammer dat er annoo 2022 veel is verdwenen van dit alles.
Maar de buurt Boxmeer West leeft en heeft al jarenlang een actieve Buurtvereniging 'Boxmeer West', waar de buurt erg trots op mag zijn.
Zelf, als oud buurtgenoot van de Fabriekstraat van Boxmeer West 'Over 't Spoor', ben ik ook trots op alle positieve gebeurtenissen van Boxmeer West.
Ga zo door....!
Met de Toren in Zicht.
Ter informatie kan nog worden vermeld dat alweer een paar jaar geleden het boek, Met de Toren in Zicht - Over 't Spoor - 100 jaar Saxe Gotha is verschenen. Dit rijk gegeïllustreerde boek door Mathieu Maassen beschrijft de ontwikkeling van Industrieterrein Saxe Gotha gedurende meer dan 100 jaar.
Met dank aan Mathieu Maassen voor de tekst en ook voor de toestemming om de foto's te mogen plaatsen op onze website